Literatura

BERGAMOTKA – To Naturalna alternatywa!

Bergamota wywiera pozytywny i wszechstronny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową oraz funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych. Wśród najważniejszych właściwości bergamoty wymienia się działanie: przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, kardioprotekcyjne, rozszerzające naczynia krwionośne, oraz obniżające stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.

Wpływ bergamotki na cholesterol:

Liczne badania wykazały jak bergamota jest skuteczna w walce z podwyższonym cholesterolem. Przyjmowanie doustnie powoduje poprawę wszystkich parametrów lipidogramu.

W trakcie stosowania bergamotki w okresie 1 – 6 miesięcy zauważono:

  • Spadek cholesterolu całkowitego średnio od 12 do 31%,
  • Spadek cholesterolu frakcji LDL średnio od 8 do 41%,
  • Spadek trójglicerydów TG średnio od 11 do 40%,
  • Wzrost cholesterolu frakcji HDL średnio od 16 do 40%.

Badania i publikacje udowadniają niezwykłą skuteczność bergamotki.

PIŚMIENNICTWO:

1. Lamiquiz-Moneo I, Giné-González J, Alisente S, et al.: Effect of bergamot on lipid profile in humans: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(18):3133-3143.

2. Nauman MC, Johnson JJ.: Clinical application of bergamot ( Citrus bergamia) for reducing high cholesterol and cardiovascular disease markers. Integr Food Nutr Metab. 2019 Mar;6(2):10.15761/IFNM.1000249.

3. Perna S, Spadaccini D, Botteri L, et al.: Efficacy of bergamot: From anti‐inflammatory and anti‐oxidative mechanisms to clinical applications as preventive agent for cardiovascular morbidity, skin diseases, and mood alterations. Food Sci Nutr. 2019;7:369–384.

4. Barylski M, Filipiak KJ, Okopień B i wsp.: Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2018;15(2):71-85.

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6497409/

6. Gliozzi M, Walker R, Muscoli S, et al. Bergamot polyphenolic fraction enhances rosuvastatin-induced effect on LDL-cholesterol, LOX-1 expression and protein kinase B phosphorylation in patients with hyperlipidemia. Int J Cardiol. 2013;170(2):140-145. doi:10.1016/j.ijcard.2013.08.125

7. Di Donna L, De Luca G, Mazzotti F, et al. Statin-like principles of bergamot fruit (Citrus bergamia): isolation of 3-hydroxymethylglutaryl flavonoid glycosides. J Nat Prod. 2009;72(7):1352-1354. doi:10.1021/np900096w

8. https://pulsfarmacji.pl/4699057,38876,wyciag-z-miazszu-bergamoty-obniza-stezenie-cholesterolu-ldl-i-triglicerydow

9. Barylski M., Filipiak K., Okopień B i inn. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 2, 71–85.

10. Deng R. A Review of the Hypoglycemic Effects of Five Commonly Used Herbal Food Supplements. Recent Pat Food Nutr Agric. 2012 Apr 1; 4(1): 50–60.

11. Mollace V., Sacco I., Janda E., Malara C. I inn. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: From animal models to human studies. Fitoterapia. 2011 Apr; 3(82): 309-316. DOI: 10.1016/j.fitote.2010.10.014.

12. Gliozzi M, Carresi C, Musolino V. The effect of bergamot-derived polyphenolic fraction on LDL small dense particles and non-alcoholic fatty liver disease in patients with metabolic syndrome. Adv Biol Chem. 2014; 4: 129–137.

13. Musolino V, Gliozzi M, Nucera S, et al. The effect of bergamot polyphenolic fraction on lipid transfer protein system and vascular oxidative stress in a rat model of hyperlipemia. Lipids Health Dis. 2019;18(1):115. Published 2019 May 17. doi:10.1186/s12944-019-1061-0

14. Gliozzi M, Walker R, Muscoli S, et al. Bergamot polyphenolic fraction enhances rosuvastatin-induced effect on LDL-cholesterol, LOX-1 expression and protein kinase B phosphorylation in patients with hyperlipidemia. Int J Cardiol. 2013;170(2):140-145. doi:10.1016/j.ijcard.2013.08.125

15. Di Donna L, De Luca G, Mazzotti F, et al. Statin-like principles of bergamot fruit (Citrus bergamia): isolation of 3-hydroxymethylglutaryl flavonoid glycosides. J Nat Prod. 2009;72(7):1352-1354. doi:10.1021/np900096w

16. https://pulsfarmacji.pl/4699057,38876,wyciag-z-miazszu-bergamoty-obniza-stezenie-cholesterolu-ldl-i-triglicerydow

17. Barylski M., Filipiak K., Okopień B i inn. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 2, 71–85.

18. Deng R. A Review of the Hypoglycemic Effects of Five Commonly Used Herbal Food Supplements. Recent Pat Food Nutr Agric. 2012 Apr 1; 4(1): 50–60.

19. Mollace V., Sacco I., Janda E., Malara C. I inn. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: From animal models to human studies. Fitoterapia. 2011 Apr; 3(82): 309-316. DOI: 10.1016/j.fitote.2010.10.014.

20. Gliozzi M, Carresi C, Musolino V. The effect of bergamot-derived polyphenolic fraction on LDL small dense particles and non-alcoholic fatty liver disease in patients with metabolic syndrome. Adv Biol Chem. 2014; 4: 129–137.

21. Musolino V, Gliozzi M, Nucera S, et al. The effect of bergamot polyphenolic fraction on lipid transfer protein system and vascular oxidative stress in a rat model of hyperlipemia. Lipids Health Dis. 2019;18(1):115. Published 2019 May 17. doi:10.1186/s12944-019-1061-0

22. https://ptlipid.pl/blog/2023/02/03/2023-rokiem-walki-z-hipercholesterolemia-konferencja-w-centrum-prasowym-pap/

23. AFG Cicero, F. Fogacci, A. Zambon, Czerwony ryż drożdżowy na hipercholesterolemię, w: Seminarium JACC Focus.J Am Coll Cardiol [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33538260/, dostęp 31.03.23]

24. AFG Cicero, F. Fogacci, Stoian AP. I wsp., Nutraceuticals in the Management of Dyslipidemia: Which, When, and for Whom? Could Nutraceuticals Help Low-Risk Individuals with Non-optimal Lipid Levels?, w: Curr Atheroscler Rep. 2021 Aug 4;23(10):57, [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8332568/, dostęp 31.03.23]

25. AFG Cicero, A. Colletti, Combinations of phytomedicines with different lipid lowering activity for dyslipidemia management, w: Phytomedicine 23/2016, ISSN 0944-7113.

26. Gliozzi, R. Walker, S. Muscoli i in., Bergamot polyphenolic fraction enhances rosuvastatin-induced effect on LDL-cholesterol, LOX-1 expression and protein kinase B phosphorylation in patients with hyperlipidemia, w: International Journal of Cardiology, 170 (2)/2013, https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(13)01708-7/fulltext [dostęp 3.04.2023].

27. Di Donna, G. De Luca, F. Mazzotti, A. Napoli, R. Salerno, D. Taverna, G. Sindona, Statin-like principles of bergamot fruit (Citrus bergamia): isolation of 3-hydroxymethylglutaryl flavonoid glycosides, w: Journal of Natural Products, 07/2009.

28. I. Lamiquiz-Moneo,J. Giné-González, Alisente i in., Effect of bergamot on lipid profile in humans: A systematic review, w: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60/2020, [https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1677554, dostęp 6.04.2023]

Wniosek

Bergamotka to prawdziwy skarb natury, potrafiący kontrolować poziom cholesterolu i sprzyjający zdrowiu serca. Jest to naturalny suplement diety, który można łatwo włączyć do codziennej diety. Zdrowie zaczyna się od dobrego odżywiania, a bergamotka jest doskonałym punktem do rozpoczęcia tego!

butelka
bez-cukru

100% organiczny
skoncentrowany sok
z bergamotki.