Kozieradka i Lucerna
Kozieradka – właściwości:
Nasiona kozieradki lekarskiej są źródłem cennych witamin i minerałów. Kozieradka zawiera również nawet 35 proc. czynnych substancji śluzowatych. Chodzi m.in. o flawonoidy, związki eteryczne i kumaryny.
Wszystkie te związki bioaktywne sprawiają, że kozieradce przypisuje się właściwości:
- hipoglikemiczne i przeciwhiperglikemiczne obniżające poziom cukru we krwi,
- hipolipidemiczne – obniżające ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu we krwi,
- przeciwzapalne,
- neurologiczne,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- hormonalne – silnie pobudzają organizm do produkcji testosteronu
- wspomagające pracę układu pokarmowego.
Kozieradka – zastosowanie:
Kozieradka to wspaniałe zioło w walce z cukrzycą, które powoduje zmniejszenie szybkości wchłaniania glukozy z jelit do krwi. Tym samym zapobiega nagłym skokom stężenia cukru we krwi, co w cukrzycy jest sytuacją bardzo niepożądaną. Jej działanie przeciwcukrzycowe wzmaga obecność związków bioaktywnych takich, jak 4-hydroksyleucyny, saponin, polifenoli, alkaloidów.
Po doustnym podaniu zauważono w badaniach szybkie obniżenie wartości cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wskazuje się, że takie działanie mają obecne w kozieradce saponiny, które w organizmie nasilają wykorzystanie cholesterolu oraz jego przemiany w wątrobie do kwasów żółciowych.
LUCERNA
Lucerna siewna jest jednoroczną rośliną strączkową i należy do najstarszych roślin pastewnych znanych ludzkości. Terenem jej występowania jest głównie południowo-wschodnia część Europy oraz środkowa Azja. Ze względu na swój skład, zawartość substancji czynnych i witamin znajduje zastosowanie w wspomaganiu lepszego zdrowia. Lucerna zwiększa witalność i wzmacnia organizm od środka. Stosowana systematycznie oczyszcza drogi moczowe oraz krew i wątrobę, zmniejsza zakwaszenie organizmu, reguluje pracę jelit, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, wzmacnia serce i układ nerwowy, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jej dobroczynne działanie dostrzec można w przypadku osób w podeszłym wieku. Widocznie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia się organizmu.
Bardzo ważną grupą ciał czynnych, zawartych w korzeniach lucerny, są saponiny triterpenowe. Saponiny te obniżają skutecznie poziom „złego” cholesterolu LDL, obniżają też jelitową absorpcję cholesterolu, podwyższają wydzielanie steroidów i kwasów żółciowych.
Lucerna polecana jest również osobom cierpiącym na cukrzycę. Substancje w niej zawarte zmniejszają insulino oporność. Wpływają na stabilizowanie poziomu cukru we krwi.